Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepis na ryż

* * * * * 1 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Lou Cypher

Lou Cypher

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 529 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: off
    Zacznę z patosem.
    Podstawą diety kulturysty w każdym stażu są węglowodany. No dobra, no może nie tyle podstawą co bardzo ważnym jej elementem. Najlepszym źródłem tego składnika jest ryż. Dla mnie największą zmorą jeśli idzie o ryż jest jego tendencja do sklejania się. Pewnie większość z Was w tym momencie mi powie: "Gościu co ty bredzisz, ja gotuje ryż w woreczkach i się nie skleja". No właśnie, ryż w woreczkach się raczej nie skleja, ale co w przypadku ryżu "luzem". Ha!!! Mamy na to przepis. Jeśli przygotujecie wszystko zgodnie z moimi wskazówkami już nigdy nie będziecie jedli innego ryżu. Przepis jest sprawdzony na conajmniej 20 osobach i wszystkim smakował. No to lecimy.

    Ingrediencje:
    -ryż
    -olej (oliwa)
    -kostka bulionowa
    -Przyprawa curry

    Instrukcja wykonania zadania:

    1. Rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej teflonowej), następnie wsypujemy ryż na gorący tłuszcz. Ryż smażymy mieszjąc go cały czas tak długo aż się lekko zarumieni (z reguły ok 3-4 min).

    2. Podsmażony ryż przenosimy do garnka w którym będziemy go gotować. Wlewamy teraz wodę w objętości 2-krotnie wiekszej do objętości ryżu, dodajemy kostkę bulionową (na pół szklanki ryżu daję pół kosteczki bulionu) i przyprawę Curry w ilości słusznej bo lubię tą przyprawę. Ilość słuszna to taka po której zawartość garnka zabarwi nam się na kolor ciemno-żółty (pewnie ten kolor się jakoś nazywa ale jako mężczyzna rozróżniam ich tylko 12, jak w kredkach szkolnych). Całość wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem. Co do procedury gotowania to doprowadzamy całość do wrzenia a następnie zmniejszmy płomień żeby zawartość spokojnie się gotowała na malutkim ogniu. Powinno bulbać ale delikatnie. Oczywiście zawartość co jakiś czas mieszamy. Nasz ryż gotujemy doputy dopóki nie wchłonie całej wody.

    3. Jak "wsyśnie" wodę, wyłączamy gaz i czekamy 10 min. Przez te 10 min ryżyk nam bardziej napuchnie i zmięknie. Po tym czasie ryż jest gotów do spożycia. Czas przygotowania to niestety ok 30min ale efekt jest tego wart. Tak przygotowany ryż jest sypki i nie sklejony. Idealnie się nadaje do różnego rodzaju potraw z kurczaka, potraw z gyrosem itp.

    Niewątpliwą zaletą takiego ryżu jest to iż nie tracimy skrobi która nam ucieka z wodą podczas gotowania "wygodnego" ryżu w torebkach. Kolejną zaletą jest cena. Za ryż w workach płacimy powyżej 2 zł za 400g a ryż luzem możemy kupić już za 3zł za kg!!!
    Jedyną wadą jest czas przygotowania no i to że trzeba troszkę więcej uwagi temu poświęcić.
    Generalnie polecam gorąco bo różnica w smaku a co za tym idzie w przyjemności jedzenia jest olbrzymia.

    P.S.
    Jak będę przygotowywał następnym razem to zrobię fotkie i zamieszczę na forum co by pokazać niedowiarkom jak pieknie prezentuje się na talerzu.

    Edytowany przez Lou Cypher, 21 marzec 2009 - 16:22 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    BOSSY

    BOSSY

      REKREACJA

    • Super Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19842 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dębica/Kraków
    Jakby się dało to mam prośbę - rozpisz to jakoś czytelniej %)

    Użyj opcji edytuj :-D
    • 0

    #3
    Lou Cypher

    Lou Cypher

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 529 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: off

    Jakby się dało to mam prośbę - rozpisz to jakoś czytelniej %)

    Użyj opcji edytuj ;)


    Starałem się napisać najjaśniej jak się da. Co do czytelności to nie mam jeszcze wprawy niemniej jednak poprawiłem troszke. Nie wiem czy chodziło o to. Pozdrawiam.

    Edytowany przez Lou Cypher, 21 marzec 2009 - 22:28 .

    • 0

    #4
    BOSSY

    BOSSY

      REKREACJA

    • Super Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19842 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dębica/Kraków
    Na pewno lepiej się czyta ;)

    pozdr.
    • 0

    #5
    Kajzer-Soze

    Kajzer-Soze

      Znawca w dziale SW

    • Spec
    • PipPipPipPipPip
    • 1510 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 72
    Wygląda ciekawie:) mam dosyć suchego ryżu;p ale przed i po tren niestety odpada.
    Ale w inne dni czemu nie? ciekawi mnie jak by wyglądała sprawa, żeby obrazu zrobić z pół kilo i jak potem odgrzewać?? tak samo jak przygotowanie na początku, tj. trochę wody i poczekać aż wchłonie?? czy masz juz moze inny patent??
    • 0

    #6
    Minotaurus

    Minotaurus

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1775 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Z avangardy
    • Staż [mies.]: 36,6°C
    Ryz zalej zimna woda i nei bedzie sie kleil :lol: mniej skomplikowane
    • 0

    #7
    Lou Cypher

    Lou Cypher

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 529 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: off

    Wygląda ciekawie:) mam dosyć suchego ryżu;p ale przed i po tren niestety odpada.
    Ale w inne dni czemu nie? ciekawi mnie jak by wyglądała sprawa, żeby obrazu zrobić z pół kilo i jak potem odgrzewać?? tak samo jak przygotowanie na początku, tj. trochę wody i poczekać aż wchłonie?? czy masz juz moze inny patent??


    Z odgrzewaniem nie ma problemu. Wrzucasz do mikrofali albo na patelnie. Jak za suchy to podlewasz przed odgrzaniem odrobiną wody. Pozdrawiam.
    • 0

    #8
    introder00

    introder00

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wroc
    • Staż [mies.]: 0
    moim zdanim szkoda zachodu. Jak dobrze poszukasz to i znajdziesz ryz za 1,20 za 400g w woreczkach. Tak naprawde nie ma co w tej kwesti dyskutowac ryz to ryz czy zaplacisz 1.20 czy 4.50 ryzk jest ikosztuje tyle samo placisz jedyne za opakowanie i marke
    • 0

    #9
    Lou Cypher

    Lou Cypher

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 529 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: off

    moim zdanim szkoda zachodu. Jak dobrze poszukasz to i znajdziesz ryz za 1,20 za 400g w woreczkach. Tak naprawde nie ma co w tej kwesti dyskutowac ryz to ryz czy zaplacisz 1.20 czy 4.50 ryzk jest ikosztuje tyle samo placisz jedyne za opakowanie i marke


    No to teraz spłyciłeś temat. Chodzi o walory smakowe i wartości odżywcze a nie tylko cenę. Jak nie chcesz to nie gotuj. To jest tylko propozycja. Czytaj uważnie. Chociaż może wg Ciebie SZKODA ZACHODU.

    Edytowany przez Lou Cypher, 03 kwiecień 2009 - 18:47 .

    • 0

    #10
    sepek

    sepek

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 366 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    A tak dla ciekawostki dodam że gotując ryż w woreczkach warto dodać do wody plasterek posiekanej cebuli lub kawałek posiekanego czosnku... zmienia to delikatnie smak ryżu
    • 0

    #11
    MMAniak7

    MMAniak7

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 52 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wiśniowa
    jak ktoś nie chce żeby mu sie ryz zklejał to wystarczy do wody dodac soku z cytryny :D
    • 0

    #12
    bycz

    bycz

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 818 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 16
    Ja polecam ugotować ryż (odrazu na cały tydzień-kto ile potrzebuje 1-1,5kg) potem podsmażac na patelni z łyżeczką oliwy z oliwek. I dodać odpowiednio warzywa (z patelni albo groszek,kukurydza,papryka) + przyprawy (kurkuma,vegeta,pieprz).
    Świetnie smakuje i tak samo wygląda.
    • 0

    #13
    xatom1

    xatom1

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 275 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 20
    I jak długo tak ugotowany ryż może leżeć w lodówce? :P
    • 0

    #14
    Arahonos_user

    Arahonos_user

      __

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna

    I jak długo tak ugotowany ryż może leżeć w lodówce? :P

    Jakieś 3-4 dni %)
    • 0

    #15
    potterpotter

    potterpotter

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 37 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kościan
    • Staż [mies.]: 15
    osobiscie polecam tzw Ryz po turecku:
    gotujesz ryz w woreczku a w osobnym garnku podsmazasz koncentrat pomidorowy...po ugotowaniu wrzucasz ryz do jakiejs miski i mieszasz z podsmazonym koncentratem(na woreczek ryzu wystarczy pol sloiczka konct pudliszki caly sloik ma chyba 250g), zalezy tez od tgo jak kto lubi...doprawiamy solą pieprzem jak ktos lubi mozna podsmazyc cebulke, no i troszke oleju 1-2 lyzki stolowe wystarcza...
    a nierobicie ryzu na mleku dlaczego?? ryz na mleku z cynamonem i odrobina masla no i cukier tez jest super albo z owocami np dzem wedle uznania rodzynki figi i inne bakalie...
    • 0

    #16
    N13

    N13

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1414 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:lubuskie
    • Staż [mies.]: 7lat
    ja dodaje sosu sojowego;) i jest ok ale tak sam ryż lipa
    • 0

    #17
    potterpotter

    potterpotter

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 37 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kościan
    • Staż [mies.]: 15
    N13 skoro mowa o sosach polecam sosy tao tao w roznych smakach i do tego jakies wazywka smazone jakies dodac....albo bez wazywek jak kto woli:D
    • 0

    #18
    Makaiv

    Makaiv

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 5 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: **
    ...ja tam wcinam gotowany bez jakichkolwiek przypraw,mieszam z jogurtem i nie narzekam %)
    • 0

    #19
    killman20

    killman20

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2733 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    Ciekawy przepis, jem sam ryz bez niczego ale czasem czlowiek ma dosc a tu mamy prosty jak kawalek druta przepis
    Wyprobuję wkrotce

    Moglbys edytowac i dac jeszcze foto, zeby wiedziec jak sie prezentuje i wyglada to ;)

    Edytowany przez killman20, 31 styczeń 2010 - 15:30 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko