Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płachetka kołpakowata

- - - - - plachetka kolpakowata

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
LubiePlacki

LubiePlacki

    Lubi placki

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13769 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:kfd.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Płachetka kołpakowata- (płachetka kołpakowa, łuskwiak płachetka, niemka, turek, chochółka, płachetka, płachcianka, bydlarka, szampion)jest to grzyb jadalny.

Charakterystyka

Kapelusz grzyba ma średnicę od 4 do 12 cm. Jest szarożółtawy, gliniastożółty, beżowożółty, ochrowy, ochrowożółty, z bladofioletowym, bądź też z jasnoniebieskim odcieniem. U młodych owocników ma kształt jajowaty, kulisty, a u dojrzałych wypukły i spłaszczony z garbkiem. Jego skórka jest pokryta delikatnymi białawymi i białosrebrzystymi łuseczkami.
Podczas suszy jest promieniście pomarszczony, a na brzegach popękany. Brzeg u młodych owocników ma resztki białej lub błoniastej osłony. Blaszki mają od 7 lub 8 mm szerokości. Są barwy gliniastej, gliniastożółtej, a później robia się rdzawoochrowe, rdzawobrązowe i mają ostrze białe zatokowato wycięte. Są gęsto ułożone.
Trzon ma wysokość od 5 do 12 cm. Jego grubość sięga do 2,5 cm. Jest białawy, żółtawy, brązowawy
cylindryczny. Natomiast u podstawy nieco zgrubiały. Ma powierzchnie podłużnie prążkowaną, jedwabiście włóknistą.
Pierścień płachetki jest biały, żółtawy, błoniasty, odstający, gładki, a czasami słabo prążkowany. Miąższ grzyba ma białawą barwę. Czasami jest beżowy, a pod skórką kapelusza i powierzchnią trzonu żółtawy. Miąższ uznaje się za dość mięsisty. Smak grzyba jest łagodny, a zapach lekki, ale przyjemny.

Płachetkę w większych ilościach można spotkać w wilgotnych borach iglastych w górach i na podgórzu. O wiele rzadziej występuje w lasach liściastych lub różnogatunkowych.
W każdej części Polski jest gatunkiem dość popularnym. Rośnie od sierpnia do końca października.

Znaczenie
Płachetkę kołpakowatą można zaliczyć do gatunków bardzo smacznych. Młode owocniki są wysoko cenione przez znawców grzybów. Najlepiej nadają się do marynat. Grzyb nadaje się również do suszenia, natomiast gotowany nie smakuje już tak dobrze.
Susz tego gatunku, wykonany w tzw. krajance, jest białawy i dość podobny do suszu borowikowego, jednak jest mniej pachnący i o wiele mniej cenny.

Grzyb często jest mylony z trującą włośnianką rosistą (Hebeloma crustuliniforme), która ma zapach rzodkiewki.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):


  • Ronnie Coleman Pro Antium - 2027 gRonnie Coleman Pro Antium - 2027 g 249.00 zł 177.00 zł
  • MHP Dren - 30 tabMHP Dren - 30 tab 139.00 zł 125.00 zł
  • Muscletech CreaCore 293g [kreatyna HCL]Muscletech CreaCore 293g [kreatyna HCL] 109.00 zł 98.99 zł
  • Controlled Labs - White Flood Reborn - 200GControlled Labs - White Flood Reborn - 200G 159.00 zł 108.00 zł
  • Nutrex Muscle Infusion - 2268gNutrex Muscle Infusion - 2268g 280.00 zł 188.99 zł
  • BioTech USA Nitro Gain - 2270gBioTech USA Nitro Gain - 2270g 129.00 zł 108.00 zł
  • Gaspari AminoLast - 420gGaspari AminoLast - 420g 149.00 zł 98.99 zł
  • BSN Aromavex - 90caps.BSN Aromavex - 90caps. 189.00 zł 129.00 zł
  • BSN Cell Mass 2.0 - 291gBSN Cell Mass 2.0 - 291g 129.00 zł 99.00 zł
  • FA Whey Protein 2270gFA Whey Protein 2270g 182.00 zł 165.00 zł
  • FA Xtreme MVF 30 szasz. FA Xtreme MVF 30 szasz. 98.00 zł 89.00 zł
  • ActivLab GainBody 30 Machine Man 1500gActivLab GainBody 30 Machine Man 1500g 59.00 zł 58.99 zł





  • 0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko