Skocz do zawartości

Zdjęcie

Płachetka kołpakowata

- - - - - plachetka kolpakowata

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
LubiePlacki

LubiePlacki

    Lubi placki

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13955 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:kfd.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Płachetka kołpakowata- (płachetka kołpakowa, łuskwiak płachetka, niemka, turek, chochółka, płachetka, płachcianka, bydlarka, szampion)jest to grzyb jadalny.

Charakterystyka

Kapelusz grzyba ma średnicę od 4 do 12 cm. Jest szarożółtawy, gliniastożółty, beżowożółty, ochrowy, ochrowożółty, z bladofioletowym, bądź też z jasnoniebieskim odcieniem. U młodych owocników ma kształt jajowaty, kulisty, a u dojrzałych wypukły i spłaszczony z garbkiem. Jego skórka jest pokryta delikatnymi białawymi i białosrebrzystymi łuseczkami.
Podczas suszy jest promieniście pomarszczony, a na brzegach popękany. Brzeg u młodych owocników ma resztki białej lub błoniastej osłony. Blaszki mają od 7 lub 8 mm szerokości. Są barwy gliniastej, gliniastożółtej, a później robia się rdzawoochrowe, rdzawobrązowe i mają ostrze białe zatokowato wycięte. Są gęsto ułożone.
Trzon ma wysokość od 5 do 12 cm. Jego grubość sięga do 2,5 cm. Jest białawy, żółtawy, brązowawy
cylindryczny. Natomiast u podstawy nieco zgrubiały. Ma powierzchnie podłużnie prążkowaną, jedwabiście włóknistą.
Pierścień płachetki jest biały, żółtawy, błoniasty, odstający, gładki, a czasami słabo prążkowany. Miąższ grzyba ma białawą barwę. Czasami jest beżowy, a pod skórką kapelusza i powierzchnią trzonu żółtawy. Miąższ uznaje się za dość mięsisty. Smak grzyba jest łagodny, a zapach lekki, ale przyjemny.

Płachetkę w większych ilościach można spotkać w wilgotnych borach iglastych w górach i na podgórzu. O wiele rzadziej występuje w lasach liściastych lub różnogatunkowych.
W każdej części Polski jest gatunkiem dość popularnym. Rośnie od sierpnia do końca października.

Znaczenie
Płachetkę kołpakowatą można zaliczyć do gatunków bardzo smacznych. Młode owocniki są wysoko cenione przez znawców grzybów. Najlepiej nadają się do marynat. Grzyb nadaje się również do suszenia, natomiast gotowany nie smakuje już tak dobrze.
Susz tego gatunku, wykonany w tzw. krajance, jest białawy i dość podobny do suszu borowikowego, jednak jest mniej pachnący i o wiele mniej cenny.

Grzyb często jest mylony z trującą włośnianką rosistą (Hebeloma crustuliniforme), która ma zapach rzodkiewki.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):







0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko