Skocz do zawartości

Zdjęcie

Papryka chilli

- - - - - papryka chilli

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
LubiePlacki

LubiePlacki

    Lubi placki

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13759 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:kfd.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Papryka chili (chilli)- jest to papryka ostra. Chilli jest jedną z odmian papryki rocznej ('Chili'). Wywodzi się z Peru (Peruvian hot pepper). Była i jest uprawiana ze względu na swoje walory smakowe. Najczęściej jest używana jako przyprawa. Swój udział w odkryciu chili dla Europejczyków miał Kolumb. Do największych producentów chili obecnie można zaliczyć Chiny, Turcję, Meksyk, Nigerię, Hiszpanię i USA.

Charakterystyka
Papryka chilli, gdy dojrzeje posiada intensywny czerwony kolor. Ma bardzo ostry smak, za który odpowiada kapsaicyna. Tworzy coś w rodzaju bodźca, co powoduje wytwarzanie się endorfiny.

Znaczenie
Lekarze dowodzą, że papryka chilli posiada właściwości lecznicze. W jej nasionkach i włókienkach znajduje się kapsaicyna. Ten alkaloid działa podobnie jak witamina A, C czy E. Unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki. To te cząsteczki są powodem powstawania chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, że alkaloid przeszkadza substancjom toksycznym w mutowaniu komórek, które powodują raka.
Inni brytyjscy specjaliści dowiedli, że chili wpływa na przyśpieszanie procesu przemiany materii i przyczynia się do spalania większej ilości kalorii.
Dodanie chili do posiłku przyśpiesza spalanie kalorii oraz obniża poziom cholesterolu. Organizm spala nawet do 45 kcal więcej niż kiedy spożywane są łagodne potrawy. Chili hamuje apetyt, w szczególności na słodkości i tłuste potrawy.
W Meksyku uprawianych jest ponad 140 odmian chili. Najwięcej chili spożywają Tajlandczycy , gdyż 5 g dziennie na osobę.
Nie można zapominać, że po użyciu chili należy umyć ręce. Dotknięcie ręką, na której jest odrobina przyprawy (może ona utkwić np. pod paznokciami), oczu, czy też nosa, może spowodować łzawienie oczu lub uczucie pieczenia ( także duszenie się, kiedy przyprawa dostanie się do gardła). Należy uważać aby, by nie "rozpylić" przyprawy w powietrzu, ponieważ podrażni ona nasze oczy i nos.
Bardzo łatwo jest samemu zrobić suszone chili. Należy wybrać dojrzałe papryczki. Najpierw myjemy je, wycieramy do sucha, a następnie wystarczy sznurkiem powiązać papryczki za łodyżki, bądź przebić nawleczoną igłą owe końcówki i powiesić powstałe "korale" w ciepłym, przewiewnym miejscu. Po kilku tygodniach papryczki utracą piękną barwę i przybiorą ciemniejszy kolor.

Ciekawostki
W 1912 roku skonstruowano skalę ostrości papryczek chili- skala Scoville'a. Skala jest mierzona koncentracją kapsaicyny. Najostrzejsza papryka nazywana jest Bhut Jolokia.
Od nazwy papryki wywodzą się także nazwy różnych zespołów muzycznych. Przykładem jest znany na cały świat zespół rockowy: Red Hot Chili Peppers (RHCP).
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko