Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obiad na szybko - pierś z kurczaka, ryż, marchewka + groch = 440 kcal

* * * * * 1 głosów piers kurcza 440kcal

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Łzy-Sołtysa

Łzy-Sołtysa

    Lubią

  • Placki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14176 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:KFD.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Poniżej jeden z moich szybkich obiadków, czas przygotowania - 15 min.

200 g piersi z kurczaka
50 g ryżu
100 gram marchewka + groszek (mrożonka)
łyżeczka sosu czosnkowego

+ przyprawy (odrobiona vegety, kostka rosołowa / curry, pieprz)

Do gotujacej się wody wruzcamy ryż na 15 min. Najlepej torbkę ryżu (ok 100 gram), dzielimy póżniej po ugotowaniu na pół. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową lub curry - nada to smaku i koloru dla mdławego ryżu.
Po 7 min wrzucamy do gotującej się z ryżem wody - marchewkę z groszkiem.

Po wstawieniu ryżu kroimy 200 g piersi z kurczaka w paski i przyprawiamy. Sczypta pieprzu i vegety. Na patelnię wylewamy łyżeczkę oleju lub oliwy i wrzucamy na to pierś. Smażymy na średnim ogniu aż pierś się zarumieni.

Gotowanie ryżu / warzyw i smażenie powinny zakończyć się w podobnym czasie, tj ok 15 min.
Wyciągamy ryż, dzielimy go na pół, kładziemy na talerz. Wyławiamy marchewkę i groszek a z patleni podsmażoną pierś z kurczaka.

Na warzywa kładziemy odrobinę sosu czosnkowego który doda ciekawego smaku.


Całość dania nie przekracza wartości kalorycznej ~ 440 kcal

zarlo.jpg

Nie jest to jakieś wykwintne danie ale mozna zrobic je szybko i sprawnie.
  • 1

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
przemoo7

przemoo7

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 949 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Siedlce
    przepis po drobnej modyfikacji sprawdzony.
    bardzo dobre zarcie i szybkie do przyrzadzenia-swietna sprawa jak ktos ma malo czasu na gotowanie ;]
    • 0

    #3
    J_B

    J_B

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 869 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Białystok
    • Staż [mies.]: 24
    Obiad wygląda bardzo smakowicie, akurat mi pasuję przy Low Carb. Jeszcze w tym tygodniu zrobię sobie takie coś, tylko mam jedno pytanie. Wcześniej jak robiłem pierś z kurczaka to ciąłem na podobne kawałki i wrzucałem patelnie z małą ilością oliwy z oliwek. Kurczak "wypuszczał" wodę i zdejmowałem go z patelni. Wtedy wygląda tak bladziutko i jest suchy. U Ciebie Yaro wygląda dużo lepiej, jest fajnie zarumieniony. Trochę głupie pytanie, ale jak to zrobić?
    • 0

    #4
    +młody18+

    +młody18+

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 141 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:=ByDGoszcz=
    • Staż [mies.]: ...
    użył przypraw i przysmażył pierś bardziej %)

    Edytowany przez +młody18+, 13 kwiecień 2009 - 20:22 .

    • 0

    #5
    J_B

    J_B

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 869 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Białystok
    • Staż [mies.]: 24
    Czyli po tym jak cała woda odparuje z patelni dodać przyprawy i przypiekać?
    • 0

    #6
    +młody18+

    +młody18+

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 141 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:=ByDGoszcz=
    • Staż [mies.]: ...
    Normalnie smaż na oliwie jak będzie wilgotna pierś lekko od tłuszczu posyp przyprawami żeby sie przykleiły jak sie przypiecze odwróć na drugą strone i zrób to samo. ja tak robiłem i gitara była ale te dania mi zbrzydły już jak na moje to jest zbyt suche:p teraz jem zwykła gotowaną kure i popijam ją zielona herbatą do tego ryż miele w mikserze z ciepła wodą i taki patent mi aktualnie najlepiej wchodzi. pozdro
    • 0

    #7
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Spec
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8973 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    nie wiem na ile to ważne na masie, ale warto pamietać, że marchewka podczas obróbki cieplnej zmienia swój Indeks Glikemiczny na wysoki
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko