Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kurczak "smażony" z ryżem i warzywami

* * * * * 1 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Lukmour

Lukmour

    Na KFD prawie jak w domu ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1976 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 36
    Składniki na porcję dwuosobową:
    1 pierś z kurczaka (ok. 250g)
    1 torebka ryżu brązowego (100g)
    1/2 paczki warzyw mrożonych (ok. 200g)
    1/2 puszki fasoli czerwonej (120g) (wariant meksykański)
    1/2 puszki kukurydzy (140g) (wariant meksykański)
    1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra virgin (chyba że ktoś chce kompletnie beztłuszczowo)
    Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia + do wersji meksykańskiej chili.

    Czas przygotowania: 40-50minut.

    Poniżej przedstawię przepis na jeden z wariantów - po meksykańsku. Według mnie - rewelacja, naprawdę polecam. %) Użyłem do tego następującej mrożonej mieszanki warzyw (są też mieszanki zielona i żółta, a także wiele innych firm, oferujących rozmaite mieszanki - zapraszam do eksperymentowania):
    Dodany obrazek
    Samemu można eksperymentować z wariantami i wrzucać rozmaite warzywa z puszki.

    Aha, co do "smażonego" - cudzysłów wynika z użycia wody do smażenia, zamiast tłuszczu. De facto gotujemy/dusimy, ale robimy to na głębokiej patelni. ;)

    Wartości odżywcze (całość / porcja):
    1063 / 531,5 kcal
    Białko 70 / 35 g
    Węglowodany 124 / 62 g
    Tłuszcze 28 / 14 g

    ----

    Przygotowanie:
    Pierś przygotowujemy, wycinając "białe skórki", plamki krwi, kostki czy cokolwiek innego, co jest brzydkie i raczej niejadalne, po czym kroimy w dosyć drobne kawałki (żeby były wygodne, na "dziabnięcie"). Możemy umieścić, dla wygodny, w miseczce (przy okazji przedstawiłem przykładową wielkość kawałka mięsa):
    Dodany obrazek

    Połowę puszki kukurydzy i połowę puszki fasoli odsączamy na sitku, po czym wsypujemy, również dla wygody, do salaterki:
    Dodany obrazek

    Należy pamiętać, że mrożone warzywa pozostają w zamrażarce, dopóki nie potrzebujemy ich wrzucić - tak radzą na opakowaniu, więc lepiej się tego trzymać. :P

    1. Gotujemy wodę w czajniku (żeby było szybciej) i wlewamy odpowiednią ilość na patelnię, po czym odpalamy gaz, żeby woda zaczęła się gotować, następnie wlewamy do niej łyżkę oliwy i wrzucamy ryż z torebki. Oczywiście warto dodać szczyptę soli dla smaku - sugeruję pół łyżeczki do herbaty. Należy stopniowo dolewać wodę, jako że paruje, aby utrzymać ją na odpowiednim poziomie (widoczny na zdjęciu w punkcie 2).
    Dodany obrazek

    2. Po ok. 20 minutach, kiedy ryż nieco "napuchnie" i zmięknie, wrzucamy kurczaka. Na zdjęciu widoczny odpowiedni poziom wody.
    Dodany obrazek

    3. Po kolejnych 10 minutach, dorzucamy mrożone warzywa, po czym zwiększamy gaz, aby woda się zagotowała i przykrywamy pokrywką, a po chwili (ok. minucie) zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy.
    Dodany obrazek

    4. Kiedy warzywa już nieco zmiękną (czyli po jakichś 5 minutach), wrzucamy fasolę i kukurydzę i, tradycyjnie, co jakiś czas mieszamy.
    Dodany obrazek

    5. Następnie gotujemy aż do odparowania wody, po czym dosypujemy przypraw (wedle uznania, co kto lubi), oraz pół łyżeczki chili (wyszło akuratne, ale jeśli ktoś, tak jak ja, lubi hardkor, to niech doda łyżeczkę :P), po czym dosłownie chwilkę dajemy się całości "przemaserować". Wyłączmy, wykładamy na talerz i... voila, gotowe!
    Dodany obrazek

    -----

    Zapraszam do gotowania i komentowania. ;)

    Edytowany przez Lukmour, 21 kwiecień 2009 - 23:32 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    HEJTER

    HEJTER

      Rzeźbiarz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 6459 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:..
    • Staż [mies.]: 1
    MOje ulubione danie <3 tylko ze ja robie z mieszanka chinska badz z "warzywami na patelnie"- tak sie nazywa mieszanka :D Pyszne i moglbym to jesc przez cale zycie ^^,
    • 0

    #3
    BOSSY

    BOSSY

      REKREACJA

    • Super Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19843 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dębica/Kraków
    Ładna relacja z prostego i bardzo smacznego posiłku ;)
    • 0

    #4
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Wypróbowałem po treningu dziś jednak miałem troszkę inny przepis ze względu na użyte warzywa.
    Najlepszy posiłek po treningowy ;)
    • 0

    #5
    Lukmour

    Lukmour

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1976 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 36
    Ano, zdecydowanie konkretna rzecz, nie dość, że można się tym najeść, posiada wiele wartości odżywczych, to jeszcze jest naprawdę przepyszne. :hug:
    Warzywa na patelnię też są dobre. :D Tak jak mówiłem - mieszanek jest mnóstwo i jak ktoś chce, to może narobić tego 1000 500 100 900 odmian i będzie zadowolony. :P

    Aha, warto też dodać, że równie świetnie smakuje owa potrawa z indykiem - jest nieco delikatniejsza. :)

    Edytowany przez Lukmour, 22 kwiecień 2009 - 20:57 .

    • 0

    #6
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    kurczaka można przyprawić pieprzem cayene jeśli chce się mieć efekt piekła w ustach-ja uwielbiam wszystko co ostre-a takie danie ładnie podkręci metabolizm.
    • 0

    #7
    Lukmour

    Lukmour

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1976 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 36

    kurczaka można przyprawić pieprzem cayene jeśli chce się mieć efekt piekła w ustach-ja uwielbiam wszystko co ostre-a takie danie ładnie podkręci metabolizm.


    O, to pikantność potraw wpływa na przyspieszanie metabolizmu?

    Cayenne jest świetne, prawda - niewielkie ilości zwiększają znacznie pikantność... %)
    • 0

    #8
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    owszem pikantność potrawy wpływa na metabolizm...
    jest kilka artów na necie.
    pieprz cayene najlepiej wpływa na tego typu sprawy.
    • 0

    #9
    U.ser

    U.ser

      aesthetic

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 4542 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Centrum
    przepraszam za opóźnioną reakcję, ale do kolegów wyżej - warzyw raczej nie dodajemy do posiłków około treningowych !
    • 0

    #10
    bgoka

    bgoka

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1087 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna

    przepraszam za opóźnioną reakcję, ale do kolegów wyżej - warzyw raczej nie dodajemy do posiłków około treningowych !

    Mógłbyś rozwinąć dlaczego ;>??
    • 0

    #11
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    przepraszam za opóźnioną reakcję, ale do kolegów wyżej - warzyw raczej nie dodajemy do posiłków około treningowych !

    a to dlaczego??
    • 0

    #12
    Fuuton

    Fuuton

      Bóg spamu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8461 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    BTW wyglada bardzo ciekawie na pewno spróbuje tego przepisu
    • 0

    #13
    U.ser

    U.ser

      aesthetic

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 4542 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Centrum
    a na przykład dlatego, że warzywa zapychają (błonnik i objętość posiłku) i mają kiepskie wartości odżywcze względem potrzeb przed i po treningowych

    jak dla mnie to możecie całą pake warzyw żreć przed i po, tylko po co? skoro w to miejsce można wrzucić mięso/ryż, a warzywa przełożyć do innego posiłku ?
    • 0

    #14
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    a na przykład dlatego, że warzywa zapychają (błonnik i objętość posiłku) i mają kiepskie wartości odżywcze względem potrzeb przed i po treningowych

    jak dla mnie to możecie całą pake warzyw żreć przed i po, tylko po co? skoro w to miejsce można wrzucić mięso/ryż, a warzywa przełożyć do innego posiłku ?


    heh
    ale warzywa to witaminy niezbędne do zajścia pewnych procesów w organizmie-lipoliza nie odbędzie się bez niektórych witamin podobnie jak glikoliza...
    wiadomo że najważniejsze jest mięso i ryż/makaron/kasza, a warzywa powinniśmy traktować jako dodatek.
    stwierdzenie typu że warzywa ogółem są zbędne przed/po treningu jest dlatego błędne!
    zresztą-musiałbyś zjeść max dużo tych warzyw żeby się zapchać...
    • 0

    #15
    U.ser

    U.ser

      aesthetic

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 4542 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Centrum
    reasumując, Twoim zdaniem powinno się wrzucać warzywa do posiłków około treningowych ?
    oraz, owszem są zbędne %)


    heh
    ale warzywa to witaminy niezbędne do zajścia pewnych procesów w organizmie-lipoliza nie odbędzie się bez niektórych witamin podobnie jak glikoliza...

    stwierdzenie typu że warzywa ogółem są zbędne przed/po treningu jest dlatego błędne!
    zresztą-musiałbyś zjeść max dużo tych warzyw żeby się zapchać...


    %)
    • 0

    #16
    BOSSY

    BOSSY

      REKREACJA

    • Super Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19843 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dębica/Kraków
    Warzywa jak najbardziej w porach okołotreningowych, oczywiście przy utrzymaniu właściwych relacji między Białkiem zwierzęcym i węglowodanami
    • 0

    #17
    LIL'

    LIL'

      BEWARE

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 3851 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz
    • Staż [mies.]: rośnie
    Przepis fajny,raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
    Wychodzi mało ekonomicznie,takie warzywka kosztują.
    Ja polecam od siebie dodać nieco sosu sojowego,bardzo fajny sosik powstaje %)
    • 0

    #18
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21797 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    reasumując, Twoim zdaniem powinno się wrzucać warzywa do posiłków około treningowych ?
    oraz, owszem są zbędne %)

    %)


    jeśli dokładnie przeczytasz mój post to zobaczysz moją opinię
    ale dla ułatwienia napiszę ci tutaj- warzywa to dobra opcja i popieram jak najbardziej dodawanie ich do posiłków przed i po treningowych!
    • 0

    #19
    Nozarashi

    Nozarashi

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 844 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]:
    A mozna zrobic myk w takim sam sposob ale zeby zaoszczedzic na mrozonkach ( bo to jednak drogie jest ) pokroic osobno:

    -pomidora
    -papryke
    -wsypac kuku.
    -wsypac fasole
    -kuraka przyzadzic j.w

    Czy wtedy wartosci jakos sie zmienia w stosunku do połaczenia produktow typu:

    - osobno ryz
    - osobno duszony kurczas
    - osobno filizanka surowych warzyw
    • 0

    #20
    Lukmour

    Lukmour

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1976 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 36
    Jak warzywa mogą być zbędne? Witaminy, błonnik... Chyba że wolisz farmakologię, wtedy luz. ;)

    No, mrożonki kosztują, to prawda... Chyba że kupujesz w Tesco, tutaj wrzuciłem taką, bo akurat taką kupiłem wówczas. %) Świeże warzywa też nie wychodzą tanio... Ale prawda, można wszystko z puszki przyrządzić - wyjdzie w smaku podobnie. %) Powiem tak... Są mieszanki meksykańskie - tanie, a na duże porcje starczą. Do tego przyprawa meksykańska (np. Kamis) i jest gitara - niebo w gębie, naprawdę. %)

    Co do sosu sojowego, to się zgadzam - nada ciekawego smaku. %) Aczkolwiek ostatnio gotuję na woku chińskie żarcie i nie wyobrażam sobie, żeby bezcześcić sos sojowy na patelni. ;)

    BW, Jeśli chodzi o warto, to zmienią się - witaminy w warzywach mogą się rozgotować (np. witamina C), poza tym cześć składników może zostać wymyta albo odparowana, dlatego wszystko oddzielnie będzie miało więcej wartości. Aczkolwiek niewiele. Dla odmiany można zrobić oddzielnie. ;)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko