Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kasza gryczana

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
kaka93

kaka93

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 213 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:kwidzyn
    • Staż [mies.]: 6-2
    Witajcie. Mam pytanie. Czy mogę spożywac surową kaszę gryczaną? Chodzi o to, że niegotowana ma o wiele więcej składników odżywczych, a jak ja się już ugotuje, to z tego wszystkiego pozostaje prawie nic.

    Dziekuje i pozdrawiam
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    kuba6699

    kuba6699

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1066 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: ***
    Jak dasz radę to możesz jeść ale nie wiem jak na to żołądek zareaguje, koniem to ty nie jesteś.
    • 0

    #3
    Kamil07

    Kamil07

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1231 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:obecnie Wawa
    • Staż [mies.]: 18
    To może spróbuj surowy ryż jeść ;)
    Musiałbyś ją zmielić na pył żeby twój organizm mógł ją spokojnie strawić.
    Podczas gotowania kasza nie traci wartości odżywczych tylko witaminy, minerały itp. zawartość węgli się nie zmienia, jedynie wzrasta ich IG.
    Krótko mówiąc nie możesz jeść kaszy gryczanej surowej B-)
    • 0

    #4
    presti15

    presti15

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1547 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:łódź

    jedynie wzrasta ich IG.


    really? %)

    Nie traci wartościowości tylko pęcznieje w wodzie. Zwiększa się jej masa i objętość a 100g surowej kaszy odpowiada ~260g ugotowanej. tak samo jest z ryżem i makaronem.
    • 0

    #5
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Spec
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19844 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Witajcie. Mam pytanie. Czy mogę spożywac surową kaszę gryczaną? Chodzi o to, że niegotowana ma o wiele więcej składników odżywczych, a jak ja się już ugotuje, to z tego wszystkiego pozostaje prawie nic.

    Dziekuje i pozdrawiam



    %)%):ninja:%)

    really? %)

    Nie traci wartościowości tylko pęcznieje w wodzie. Zwiększa się jej masa i objętość a 100g surowej kaszy odpowiada ~260g ugotowanej. tak samo jest z ryżem i makaronem.



    Dokładnie, do tego dodam, że jadając nieugotowaną nie dość że po jakimś czasie odbije się to na Twoim żołądku to nawet połowa z tych węglowodanów nie zostanie wykorzystana. Kasza to produkt do obróbki !!!!

    IG które jest podane w tabelach uwzględnia właśnie IG po obróbce i jest to jedno z niższych w tego typu produktach
    • 0

    #6
    kaka93

    kaka93

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 213 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:kwidzyn
    • Staż [mies.]: 6-2
    Okej dziękuję za odpowiedzi.
    Swoją drogą. Dlaczego na opakowaniach z kaszą umieszcza się tabelę składników odżywczych podzieloną na dwie częsci. W jednej z nich jest napisane "Zawartosc odzywcza w 100 gr produktu", w drugiej natomiast "Zawartosc składników odżywczych po ugotowaniu". Moze to ktoś wyjaśnic?;)
    • 0

    #7
    Headknocker

    Headknocker

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 16 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 27
    tez sie nad tym zastanawialem... o ile pamietam to tam jest podana wartosc gdzies o polowe mniejsza, a jesli tak by bylo to i ryz tez pewnie by tracil (a tak nie jest). Moze chodzi o to, ze jesli ugotujesz te 100g, napecznieje i zrobi sie te ~260g, odzielasz z tego ugotowanego 100g i masz oto wartosci ;p
    • 0

    #8
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Spec
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19844 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    tez sie nad tym zastanawialem... o ile pamietam to tam jest podana wartosc gdzies o polowe mniejsza, a jesli tak by bylo to i ryz tez pewnie by tracil (a tak nie jest). Moze chodzi o to, ze jesli ugotujesz te 100g, napecznieje i zrobi sie te ~260g, odzielasz z tego ugotowanego 100g i masz oto wartosci ;p



    O to właśnie chodzi. Normalne prawa fizyki i matematyki. Jak pęcznieje wodą to wiadomo, że robi się więcej wagowo, a woda nie zawiera węglowodanów
    • 0

    #9
    kaka93

    kaka93

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 213 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:kwidzyn
    • Staż [mies.]: 6-2
    czyli wszystko jasne :rolleyes: dzięki :szok3:
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko