Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filet z kurczaka w białkowej panierce z płatkami migdałów

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
defxdefx

defxdefx

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Krosno
    • Staż [mies.]: 14+
    Ekstra wersja na pyszny filecik na obiad :)

    Składniki:
    - Filet z kurczaka
    - 10g zmielonych na mąkę płatków owsianych
    - 1 jajko
    - 20g płatków migdałów
    - przyprawy (sól, pieprz, chili)
    - łyżeczka odżywki białkowej o słodkim smaku(polecam KFD Protein 12h) (niekoniecznie, ale jeśli ktoś ma to fajnie podkreśli smak migdałów)

    Sposób przygotowania:

    Szykujemy sobie 3 talerzyki.
    - na pierwszy wysypujemy zmielone płatki i mieszamy z odżywką białkową,
    - na drugi wbijamy jajko, roztrzepujemy widelcem i dodajemy przypraw, mieszamy
    - na trzeci wysypujemy płatki migdałów i rozkładamy na płasko na całą powierzchnię

    Przygotowany filet z kurczaka "maczamy" z obu stron kolejno najpierw w płatkach, następnie w jajku, a na końcu kładziemy w migdały. Chwilkę zostawiamy by dobrze przywarły do kurczaka...

    Rozgrzewamy patelnię. Tutaj zależy kto jaką ma to smażymy na tłuszczu, lub bez. Ja smażę na ceramicznej, więc bez tłuszczu mogłem sobie pozwolić.

    Smażymy 3 min na niedużym ogniu z każdej strony. Trzeba pilnować zarówno czasu jak i temperatury by migdały się nie przypaliły, a jedynie lekko zrumieniły na brąz.

    Ja zjadłem sobie z mizerią z ogórków i jogurtu naturalnego i z młodymi ziemniaczkami.

    Wartości dla gotowego kurczaka:
    Mój filet miał 200g i dla takiego liczyłem
    B: 60g
    T: 18g
    W: 9g
    Kalorie: 420

    Tłuszcze pochodzą jedynie z migdałów, więc bez obaw ;)

    Smacznego!
    A tak wyglądał u mnie na talerzu (sorry za jakość ale na szybko z komórki robiłem):

    Załączone miniaturki

    • Zdjęcie0515.jpg

    Edytowany przez defxdefx, 16 maj 2012 - 07:57 .

    • 3

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    elmagico33

    elmagico33

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 7 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    Dziś lecę do sklepu po migdały :-)
    • 0

    #3
    J4kuza

    J4kuza

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 789 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Okolice WWA
    • Staż [mies.]: na +
    kurczak na slodko, hymmm... ciekawie... skladniki ok... tylko jaki tluszcz zeby to smaku nie stracilo? oliwa raczej odpada, bo zmieni smak... nie wiem, pam ma jakis smak? bo bez tluszczu to sie sfajczy ta panierka
    • 0

    #4
    Naczelnik Barszczyk

    Naczelnik Barszczyk

      Spam to mój żywioł

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 3803 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    Dokładnie, nie wiem jak smażyłeś bez tłuszczu kotleta z panierką ;)
    • 0

    #5
    -Roki

    -Roki

      quod me nutrit, me destruit

    • Super Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 7249 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Obtoczył w jajku i wrzucił do piekarnika? ;) Ja tak robię z każdą panierką do kury i zawsze wychodzi fajna, sucha pierś.
    • 0

    #6
    defxdefx

    defxdefx

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 530 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Krosno
    • Staż [mies.]: 14+
    wcale się nie sfajczy ;)
    Mam patelnię ceramiczną Berghoffa i spokojnie można bez oleju.

    Wczoraj ten przepis robił mój kumpel i smażył sobie na kujawskim i mówił, że wyszło super.
    Przecież nie lejecie tego oleju na litry, tylko troszeczkę :)
    Kurczak jest poddawany tak krótkiej obróbce, że nie ma możliwości spalenia :)

    To nie schaboszczak :-D
    • 0

    #7
    So_Seductive

    So_Seductive

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1076 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bytom
    • Staż [mies.]: 0

    Obtoczył w jajku i wrzucił do piekarnika? ;) Ja tak robię z każdą panierką do kury i zawsze wychodzi fajna, sucha pierś.



    A czy w piekarniku da się smażyć? :rolleyes:
    • 0

    #8
    J4kuza

    J4kuza

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 789 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Okolice WWA
    • Staż [mies.]: na +
    hahahaha wychodzi jak roki powiedzial fajnie SUCHY hahaha na dzieki za takie zarcie...
    • 0

    #9
    Naczelnik Barszczyk

    Naczelnik Barszczyk

      Spam to mój żywioł

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 3803 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    Z piekarnika zawsze wychodzą soczyste.
    • 0

    #10
    defxdefx

    defxdefx

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 530 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Krosno
    • Staż [mies.]: 14+
    Kup sobie rękaw do pieczenia i będziesz miał soczyste
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko