Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy mikrofalówka jest szkodliwa?

- - - - - mikrofalowka szkodliwosc podgrzewanie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
izual

izual

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPipPip
  • 1121 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Praszka
    • Staż [mies.]: 53
    co sądzicie o stosowaniu mikrofalówki czy naprawde jest szkodliwa?? czesto sobie w niej podgrzewam i dlatego pytam, jakie sa wasze zdania??
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Rawhide

    Rawhide

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1380 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:7milowy las
    • Staż [mies.]: 64
    Mikrofale nie są szkodliwe, nie powodują zmian struktury chemicznej żarcia. Ważne jest co w niej podgrzewasz. Jeśli np. kurę, ryż i warzywa, które sam wcześniej ugotowałeś/usmażyłeś to ok, a jeżeli fast fooda z marketu to wiadomo %-) Lepiej używać jej do odgrzewania niż do gotowania.
    • 0

    #3
    Pobyku_MASA

    Pobyku_MASA

      Zwykły Chłopak

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 4313 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dąbrowa Górnicza
    • Staż [mies.]: 30
    A ja słyszałem wielokrotnie ,że mikrofala zamienia żarcie w puste kalorie (oczywiście proporcjonalnie do czasu obróbki), ale nie wiem czy to do końca prawda. Rodzice mieli, ale osobiście jakoś zawsze wolałem jeść zimne, bo smak i ta gumowatość np. mięsa mi nie podchodziła. Jak coś to używałem tylko funkcji grilla. Do swojego mieszkania mikrofali nie zakupiłem i nie zamierzam, wole parowar i grill elektryczny.

    Wrzuce pewien cytat, który znalazłem przez google (dokładnego źródła nie podaje, bo chyba nie wypada %-))

    Jak wiemy żywność w mikrofalówce podgrzewana jest za pomocą fal elektromagnetycznych. Każdy produkt naturalny ma w swoim składzie białko - podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Natężenie i częstotliwość fal powoduje niszczenie się zewnętrznej jak i wewnętrznej struktury organicznej co prowadzi do zupełnej destrukcji wartości odżywczych poddanego temu procesowi produktu. Skutki są jednoznaczne.
    Spożywana przez nas materia nie ulega całkowitemu procesowi trawienia, często odkładana przez organizm w postaci tłuszczu, ponieważ ten nie potrafi jej poprawnie spalić. Jemy więc więcej, bo mniej trafia składników odżywczych, więcej pojawia się 'pozostałości'.

    Nie twierdzę, że to prawda, ale właśnie to samo słyszałem niejednokrotnie. Tak samo, że podgrzewanie dziecku mleka czy kaszki w mikrofali jest niewskazane.
    Sam chciałbym wiedzieć w sumie, ale tylko z ciekawości.
    • 0

    #4
    DamiosL

    DamiosL

      Spam to mój żywioł

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 3968 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    Ja czytałem ostatnio, że odgrzewanie w mikrofali nie powoduje istotnych różnić w wartościach odżywczych ( mikro i makro ). Głównie to będzie zależało od temperatury i długości odgrzewania. Rozmawiałem specjalnie z kolegą, który czytał o tym na uczelni ( wykład bodajże też miał o tym promieniowaniu ). Generalnie porównane odgrzewanie było do wrzucenia czegoś zimnego do jakiegoś ciepłego płynu. Pod wpływem ciepłych warstw zewwnętrznych ogrzewają się głębsze. Różne teorie będą na ten temat i samemu trzeba zdecydować czy się chce odgrzewać czy nie, ja osobiście to robię, na pewno mniej czasochłonne to jest.

    Edytowany przez Rorek, 15 październik 2010 - 21:59 .

    • 0

    #5
    izual

    izual

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1121 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Praszka
    • Staż [mies.]: 53
    ja własnie sobie tak kanapki tylko rano po wstaniu odgrzewam bo milo coś ciepłego zjeść, raz nie zawsze ale ostatnio gdy sie skapłem że jem takie kanapki prawie codziennie to sie nad szkodliwością mikrofali zastanowiłem, lubie stopiony ser żółty z rana na kanapce filet z kuraka i odrazu chce sie wstać:) ale nieopłaca sie piekarnika podgrzewać na 2 kanapki
    • 0

    #6
    Rawhide

    Rawhide

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1380 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:7milowy las
    • Staż [mies.]: 64
    Właśnie chodzi o to co robisz, czy odgrzewasz czy "pieczesz". Proces podgrzania nie jest szkodliwy, trwa dosłownie chwilę a to co Beret wkleił wygląda mi na efekty przygotowania posiłku w mikrofalówce, co jest procesem dłuższym i w tedy następuje zniszczenie składników. Z resztą w tej kwestii od zawsze są podzielone zdania i przeprowadzane badania przyznają rację zarówno pozytywnym aspektom jak i negatywnym. Co do podgrzewania kaszek, mleka czy innych płynów to chyba chodzi o to, że jak wstawisz kubek mleka czy kaszkę w butelce i podgrzejesz w mikrofalówce to faktycznie tracą one część swoich właściwości ale niebezpieczne jest głównie to, że butelka czy kubek są zimne a ciecz w środku niesamowicie gorąca np. woda może osiągnąć stan "cieczy przegrzanej" - nie bulgocze jak wrzątek a ma temperaturę wyższą niż wrzątek. W tedy wystarczy, że ruszysz kubkiem i ciecz zaczyna gwałtownie wrzeć rozpryskując (wybuchając) dookoła. Dodatkowo, butelce podnosi się ciśnienie i wystarczy, że jej dotkniesz a ona wybuchnie o ile wcześniej tego nie zrobiła.
    • 0

    #7
    Wróblus

    Wróblus

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 100 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lubaczów
    • Staż [mies.]: 24
    Zgadzam się z kolegą wyżej
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko